Conflictbemiddeling in Coronatijd

Al ruim twee maanden hebben we te maken met het Coronavirus dat ons leven op zijn kop zet. Allerlei regels zijn in werking om grootschalige besmetting tegen te gaan en de zorgcapaciteit niet te overbelasten. Veel mensen werken thuis, zo goed of zo kwaad als dat gaat. De een heeft daar veel meer mogelijkheden en ruimte voor dan een ander. Wanneer er ook jonge kinderen zijn die thuisonderwijs moeten krijgen, kan het een flinke belasting zijn.

Op allerlei media valt te lezen dat conflicten toenemen nu mensen zo dicht op elkaar leven, stress en frustraties toenemen. Huiselijk geweld neemt toe, maar ook arbeidsconflicten. Medewerkers en management die verschillende opvattingen hebben over wat wel en niet haalbaar of toegestaan is. Werkgevers die medewerkers verplichten op het werk te komen, terwijl er geen beschermingsmiddelen aanwezig zijn. Ook raken mensen hun baan kwijt en moeten ze er met de werkgever op een goede manier uit zien te komen.
In al deze zaken is het belangrijk op tijd aan de bel te trekken en niet af te wachten tot de situatie escaleert.

Bij beginnende conflicten kan contact opgenomen worden met de vertrouwenspersoon van de organisatie of het bedrijf, als die er is. Niet alle werkgevers bieden deze mogelijkheid aan hun medewerkers. De vertrouwenspersoon kan helpen om op een rijtje te zetten waar de medewerker last van heeft en welke stappen mogelijk zijn. Ook kan mediation ingezet worden bij beginnende conflicten.

Normaal gesproken zit je met elkaar aan tafel, zowel bij mediations als met de vertrouwenspersoon. Niet alleen de verbale maar juist ook de non-verbale communicatie is belangrijk. Als alternatieven vinden nu ook online mediations plaats of mediation met een plexiglasplaat tussen de partijen en de mediator. Misschien niet ideaal maar beter dan het conflict verder op te laten lopen. Overigens kan online mediation ook voordelen hebben, omdat de spanning wanneer mensen samen aan tafel zitten, vermindert.

Gelukkig worden de regels geleidelijk aan versoepeld. Toch zal het houden van 1,5 meter afstand voorlopig nog wel nodig blijven.Wanneer u mij inschakelt, bespreken we uw wensen en mogelijkheden, online of toch live met gepaste afstand ertussen.